De BMKB stelt MKB ondernemers in staat een borgstelling te krijgen voor een gedeelte van een krediet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) staat garant voor dit deel. Zo kun je bij de bank meer lenen dan je op basis van jouw onderpand zou krijgen.

De voorwaarden om zo’n lening te krijgen zijn:

  • Je hebt een MKB-bedrijf dat gevestigd is in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba.
  • Je hebt een onderneming met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen.
  • Jouw bedrijf bestaat langer dan 3 jaar.

 

Kern van de regeling is dat wanneer de financieringsbehoefte wordt veroorzaakt door de gevolgen van corona, de overheid bereid is om voor een groter deel van de financiering borg te staan.

 

Looptijd van de nieuwe regeling

Deze tijdelijke regeling wordt uiterlijk 1 april 2020 gepubliceerd en geldt met terugwerkende kracht vanaf maandag 16 maart 2020. De looptijd van het BMKB is maximaal 8 kwartalen. Je kunt een financiering onder de BMKB-regeling aanvragen tot 1 april 2021

 

Wat houdt de verruiming in?

De overheid stelt zich borg voor 90% van het borgstellingskrediet. De verhouding tussen het borgstellingkrediet en de financiering voor eigen risico van de bank is 3:1. In de bestaande regeling is die verhouding 1:1.
Het borgstellingskrediet bedraagt maximaal € 1,5 miljoen. Als ondernemer sta jezelf persoonlijk borg voor 10% van het bedrag van het BMKB.

Wat zijn de kosten?

Voor borgstellingskredieten met een looptijd van maximaal 8 kwartalen draag je een eenmalige provisie van 3,9% aan RVO af. Deze provisie komt bovenop de afsluitprovisie van de financier.

 

Hoe kun je een BMKB aanvragen?

Je kunt jouw kredietverstrekker, een financier die is aangesloten bij de BMKB-regeling, vragen om de regeling te gebruiken.
De financier meldt dit aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

In Nederland maken ABN AMRO, Deutsche Bank, ING-bank, Rabobank, Rivierenbank en Triodos Bank gebruik van BMKB. Daarnaast maken de volgende niet-bancaire financiers, Europese Horeca Financieringsmaatschappij, Kredietunie Bakkerij Ondernemers, Kredietunie Brabant, Kredietunie Kennemerland en Qredits gebruik van BMKB.

Tot slot

De meeste banken bieden je nu de helpende hand door je de mogelijkheid te bieden de aflossingsverplichtingen van jouw financieringen uit te stellen, zowel privé als zakelijk.

 

Heb je vragen over de inhoud van deze blog, hulp nodig bij de aanvraag van een BMKB of uitstel van aflossingsverplichtingen, neem dan contact met ons op via 0344-621 222.