Natuurlijk is het bewerkelijk om vanaf de start al een onafhankelijke onderneming te hebben, maar zodra er meerdere medewerkers bij komen ontstaat ook een kans.

Er gaan meer zaken veranderen binnen uw onderneming wanneer sprake is van groei. Neem bijvoorbeeld uw eigen taken als ondernemer. U begon met iets te doen wat u leuk vond, was daarin succesvol en had opeens meer werk dan u aan kon. Werknemers, aansturing, planning, administratie, dat deed u er allemaal “gewoon” bij. Tot u op een ochtend wakker werd en dacht: Dat wat ik leuk vond doet nu iemand anders en ik ben bezig met de bordjes in de lucht houden….

Omdat u zich waarschijnlijk te weinig tijd heeft gegund om de zaken goed te documenteren en vast te leggen zit de belangrijke kennis in uw hoofd. En is er binnen de onderneming niemand die u kan vervangen. Niet tijdens uw vakantie, maar ook niet als er iets anders aan de hand is. Zo blijft het succes van de onderneming veel te afhankelijk van de bijdrage van de ondernemer.

Op het moment dat er sprake is van een eventuele verkoop van de activiteiten of de gehele onderneming, is het risico voor de potentiële koper aanwezig dat de onderneming slechtere continuïteitsverwachtingen heeft zonder de ondernemer dan met, en dat wordt zichtbaar in de prijs….

Het is van belang dat u een inventarisatie uitvoert van de aanwezige en benodigde kennis en de wijze waarop die in uw onderneming wordt gebruikt. Het doel moet zijn dat er een bepaalde mate van vervanging mogelijk is. Door de taakverdeling zodanig te structureren dat de afhankelijkheid van de ondernemer afneemt, ontstaat een verkoopbaar geheel.

Let op: afhankelijkheid is niet gelijk aan betrokkenheid. Juist door als ondernemer wel betrokkenheid te hebben, zonder daarmee afhankelijkheid te stimuleren, kan de onderneming nog makkelijker groeien.

En het is niet belangrijk dat u nu al weet wanneer u uw onderneming wilt verkopen, maar wel dat u zich bewust bent van het feit dat dit ooit zal gebeuren. Door uw onderneming tijdig verkoop klaar te hebben bouwt u aan een zelfstandig bestuurde eenheid die én beter kan renderen én makkelijker verkoopbaar is.

Wilt u naar aanleiding van deze blog een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden?

Neemt u dan contact op met ons!