De afgetrokken btw moet worden terugbetaald, als duidelijk is dat u de factuur niet meer gaat betalen. Maar de afgetrokken btw moet in ieder geval worden terugbetaald als de uiterste betaaldatum van de factuur is overschreden met 1 jaar (dat was 2 jaar, maar vanaf 2017 is de termijn verkort).

Wij willen dit nogmaals onder uw aandacht brengen, mede omdat in de praktijk blijkt dat ondernemers niet altijd bekend zijn met deze regels.

Risico op belastingcorrectie

Bedenk daarbij dat de belastingdienst bij een boekencontrole makkelijk kan “scoren” als u vergeten bent om btw weer aan te geven, want via de crediteurenlijst kan snel worden nagegaan hoe oud openstaande rekeningen zijn.

Verder wordt vaak gedacht dat de verplichting om de afgetrokken btw weer aan te geven alleen geldt als een factuur vanwege betalingsproblemen niet is betaald. Maar dat is niet zo. Als u bijvoorbeeld een conflict hebt met uw leverancier over zijn factuur en de kwestie ligt al een jaar bij de rechter, dan bent u ook verplicht om de afgetrokken btw weer terug te betalen.

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over andere kwesties, neem dan gerust contact met ons op.