De levering aan het energiebedrijf is een btw-belastbare levering. De eigenaar van de zonnepanelen mag daarom de voorbelasting op de zonnepanelen aftrekken. Als gevolg van deze zaak registreerden particulieren in Nederland die zonnepanelen hadden gekocht, zich bij de belastingdienst voor btw-doeleinden.

Verdere ontwikkelingen
Voor veel mensen (en zeker voor het ministerie van Financiën), was dit een verrassing. Inmiddels zijn we er aan gewend dat de btw op zonnepanelen kan worden teruggevraagd. Maar er zijn nog steeds ontwikkelingen gaande.

Onlangs was er een interessante zaak bij een van de lagere belastingrechters. In dit geval kocht een particulier zonnepanelen en liet deze op het dak van een nieuw gebouwd huis plaatsen. Hij vroeg niet alleen om terugbetaling van de btw op de zonnepanelen, maar ook om een (gedeeltelijke) terugbetaling van de btw op de bouwkosten van de woning.

De belastingrechter heeft de zonnepaneeleigenaar (deels) gelijk gegeven! Het dak van de woning werd namelijk aangemerkt als “zakelijk gebruikt”. Daardoor heeft, volgens de belastingrechter, de zonnepaneeleigenaar óók recht op een gedeeltelijke btw-teruggave van de bouwkosten op de woning!

Samenvattend: zonnepanelen genereren niet alleen elektriciteit, maar ook aanzienlijke btw-teruggaven.

N.B.: Het Ministerie van Financiën heeft tegen de uitspraak van de belastingrechter hoger beroep aangetekend. De Hoge Raad moet op dit moment nog een oordeel vellen. Als u een nieuwbouwwoning heeft met zonnepanelen en u wilt ook btw-aftrek op de bouwkosten, dan moet u wel uw rechten veilig stellen. Schroom niet om contact met ons op te nemen.