Bedrijfs-opvolging


Ondernemers komen op een punt dat ze overwegen met hun bedrijf te stoppen, maar dat bedrijf kan dan vaak nog jaren door. Misschien is er een zoon of dochter die de ondernemer kan opvolgen, of misschien die gewaardeerde medewerker?


Bedrijfsopvolging is een proces, waar je als ondernemer niet mee moet wachten tot het allerlaatste moment. Er zijn een aantal stappen te zetten voordat het zover is dat bedrijfsopvolging succesvol zou kunnen verlopen. Binnen de belastingwetgeving zijn er een aantal faciliteiten beschikbaar, waarmee de belastingdruk kan worden verminderd. Zowel voor de overnemende partij, als voor de overdrager.

 

Uiteraard dienen partijen aan een aantal voorwaarden te voldoen, voordat ook fiscaal de bedrijfsopvolging geëffectueerd kan worden. Daarnaast is het bij bedrijfsopvolging binnen de familie ook nog relevant om te weten dat de overdrachtsprijs fiscaal geaccepteerd wordt. Hiervoor kunnen wij ook een objectieve bedrijfswaardering opstellen die kan dienen tot onderwerp van vooroverleg met de belastingdienst.

Niet in de laatste plaats is het van belang om de ondernemingsstructuur zodanig in te richten dat hiermee de verkoopbaarheid wordt bevorderd, bijvoorbeeld door het onroerend goed apart in de structuur onder te brengen, alsmede de pensioenvoorziening van de (oud-)eigenaar. De hierbij geldende termijnen moeten uiteraard in acht worden genomen. En niet vergeten: ook emotioneel is het een zwaar proces. De ondernemer heeft jaren lang zijn of haar ziel en zaligheid gelegd in het ontwikkelen van de onderneming die er nu staat. Om die dan over te dragen aan een ander er daarmee ook de invloed op de onderneming kwijt te raken, kan een zekere impact hebben.

Ben je naar aanleiding hiervan nieuwsgierig naar hoe een bedrijfsopvolging van jouw onderneming er uit kan zien en wil je een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op!

Bedrijfsovername

Bedrijfsovername is een periode van sparren, advies zowel zakelijk als privé maar zeker van financiële ondersteuning. Wij helpen je graag!

Bedrijfswaardering

In een tijd van fusies en overnames is de belangrijke vraag; "Hoeveel is mijn bedrijf waard?".

Bedrijfsanalyse

Klant- en marktbehoeftes analyseren en problemen oplossen. Dat is waar het bij ons om draait als het gaat om een bedrijfsanalyse!

Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging is een proces. Wij ondersteunen en adviseren ondernemers bij het zetten van een aantal stappen naar een succesvolle bedrijfsopvolging.

Due Dillegence

Je wilt niet voor vervelende verrassingen komen te staan bij een overname of fusie. Een due diligence van Van Herwijnen Kreston sluit dit voor jou uit.